Obezitatea…. Sportiva:)
Cum as putea proceda cu tine daca vii la cabinet, vrei sa slabesti dar fara sa-ti doresti destul? Adica tu sa-ti continui obiceiurile si sa vrei sa dai si randament?!
Am avut si cazuri mai putin placute dar acesta care il voi relata, a fost un caz foarte fericit!!
Ma suna intr-o zi o doamna care vrea un program de slabit pentru copilul ei.
Ii spun sa-mi dea mai multe detalii si printre altele imi spune ca baiatul ei are 23 de ani, are obezitate mare, hipertensiune si ceva inceput de depresie. Poftim? Zic… 23 de ani??
– Ia vreun tratament pentru depresie?
-Nu!- imi zice mama, nu a fost diagnosticat, doar asa cred eu din cauza faptului ca nu iese afara din casa deloc. Bine! zic eu. E clar, mergem pe presupuneri…
-Si de ce nu ma suna el? N-are telefon??
Din start mi-am spus ca aici exista o chestie dubioasa. „Copilul” de 23 de ani sigur e legat inca de fustele maica-sii. Era clar ca nu era chiar sanatoasa relatia dintre ei pentru viitorul lui de barbat. Cineva nu punea limite acolo, nu stia sau nu putea. Dar nu stiam care e persoana dependenta si care era codependenta. Ideea de dependenta exista. Acest lucru poate ajuta la procesul prin care avea sa treaca “copilul”. Aveam sa aflu…
Am stabilit programarea, mama m-a rugat sa incerc cumva sa-l conving pe fiul ei sa se tina de dieta cand o sa vina cu el la consiliere.
Acest lucru chiar m-a iritat, pentru ca din proprie experienta stiam ca acel personaj care vine sa slabeasca daca nu are nici o motivatie puternica, nu o sa dea randament(ca n-are cum daca nu face nimic), si vor fi bani, timp si energie cheltuiti degeaba. Unele din partea mea, altele din partea lui.
Deci, pe langa faptul ca deja vedeam o problema relationarea cu un “copil” de 23 de ani cu depresie, cu o mama hiperprotectoare, mi-a mai venit cu o idee superba de genul: ”convinge-l te rog pe fiu-meu”.
Sa fie clar ca nu sunt psiholog, nu este treaba mea sa conving pe nimeni. Eu doar pot sa-l sustin cu ajutorul monitorizarii si sa-i explic importanta slabirii in sanatate si in recuperarea sau mentinerea “stimei de sine.”
Dupa ce am auzit un: ”Va rog din suflet” de mai multe ori, cu o voce foarte ingrijorata si afectata de situatia fiului ei, m-am inmuiat si am acceptat sa incerc sa consiliez copilul si sa vad ce pot face, fara sa-i promit nimic.
Pentru ca el trebuia sa promita…
La consiliere George a venit cu mama lui. Pe undeva era un lucru bun pentru ca eu chiar imi doream ca persoana care vrea sa slabeasca sa fie insotita de persoana care gateste in casa. Era o conditie necesara in cadrul consilierii. Era important sa aud cum gateste ea in casa si sa-i explic ce anume ar trebui sa schimbe in camara si in modul de gatit.
Dar la fel de mult deranja dinamica lor:
Lui ii era rusine de afectiune maica-sii care din „puiul meu”, si „dragul meu” nu-l scotea, iar ea habar n-avea ca puiul ei era adult. Limitele nu existau nici din partea lui si nici din partea ei. El nu avea curaj sa-i spuna maica-sii ca este deranjat in public sa-i arate atata afectiune cu toate diminutivele existente, iar ea nerealizand ca fiul ei era adult, nu-si ascundea o clipa admiratia(nici macar nu considera ca trebuie s-o faca) pentru fiul ei pe care-l venera si cred ca era in stare sa-i pupe si picioarele(sa nu zic altfel).
Era cu doua taisuri relatia asta! “Bine”, m-am gandit in capul meu- va fi greu de abordat relatia asta. Sper sa-mi iasa!
A fost o consiliere dificila, exact cum m-am asteptat. Cu un adult tinut in stadiul de pui care nu avea curajul sa-si supere mama care era o fiinta extrem de entuziasta si de binevoitoare, era greu de lucrat. Era cat pe-aci s-o rog sa ne lase singuri de mai multe ori, ca sa pot vorbi cu George. Il impingea de la spate, ii lua vorba din gura, si aveam impresia la un moment dat ca va tine ea dieta de slabit in locul lui, doar ca el sa nu sufere…:)
Ok! Dupa o ora de chin(al meu si al lui George pentru ca ea era in lumea ei de naivitate si optimism), am inteles totul.
I-am explicat mamei ce inseamna sa-ti iubesti copilul prea mult, incat sa-i oferi mai mult decat are nevoie.
Copilul trebuie sa aiba parte de provocari in viata, trebuie lasat sa ia decizii singur, sa-si asume niste lucruri. Dar ca parinte responsabil si hiperprotector nu stim unde este limita, din pacate. Le-am dat exemplu pe fata mea mai mare care era de-o varsta cu George:
-Stii ce mi-a spus Alina pe la 13 ani cand ma ingrijoram pentru unele aspecte din viata ei si in care i-am spus de experienta mea vizavi de acele aspecte?
Mi-a spus ca orice ii voi spune, ea tot o sa le incerce si o sa dea cu capul de pragul de sus pentru ca vrea sa experimenteze; Era constienta, dar tot vroia sa le incerce.
Fara provocare nu avem evolutie!
Din prea multa iubire ne nenorocim copiii!
Si nu ma refer doar ca devin obezi si bolnavi, ma refer si la faptul ca-i handicapeaza din start pentru viata!
Este o adevarata problema acest aspect. Am dat in experienta mea peste mai multe tipuri de acest fel. Tot cu copii nenorociti pentru restul vietii….si doar din prea multa iubire!
E greu de crezut, dar asa este. Viata mi-a confirmat-o de mai multe ori!
Nu s-au legat prea multe de mama lui George atunci si nici nu-mi faceam iluzii, dar George era mai usurat cand interveneam. Intr-adevar, George era putin depresiv dar nu era la modul clinic, adica sa fie nevoie de un tratament medicamentos, avea obezitate gradul II aproape morbida si hipertensiune arteriala (?) datorata obezitatii(era clar).
Nu exista ca un adult tanar sa aiba hipertensiune arteriala fara aceasta cauza: obezitatea!
Le-am explicat amandurora ca hipertensiunea arteriala si diabetul fac parte din acele afectiuni care survin dupa obezitatea din mancatul excesiv de alimente hiperprocesate si grasimi animale.
Am stabilit planul de bataie: cu mama lui George ce si cum o sa faca schimbari in bucatarie si cat de mult trebuia sa-l sustina, iar cu George am stabilit ce sport trebuia sa faca si ce alimente i s-ar potrivi pana isi schimba obiceiurile si gusturile. Nu era incantat deloc.
Era ceva de genul: nu-mi place aia, nu cred ca ma pot obisnui cu aia, nu cred ca pot sa fac miscare, nu cred ca o sa slabesc…Era de un pesimism ingrozitor. Inertia si dorinta de a nu face nimic erau la limite maxime. Si toate datorate obezitatii si sedentarismului.
Daca o puneai pe maica-sa alaturi gaseam si echilibrul. Ea era prea optimista, el era prea pesimist. Si chiar pe asta m-am bazat pana la urma. Ea reusea sa-l ridice, sustinandu-l si aratandu-i iubire(prea evidenta si in exces pentru un viitor barbat adult), chemandu-l la masa la orele care erau stabilite in program si facandu-si programul in functie de tot ce insemna viata lui.
Nu a prea inteles ea treaba asta cu limitele.
Cand ma uit pe Facebook acum, tot asa isi exprima sentimentele si entuziasmul pentru puiul ei 🙂 Dar a inteles el pana la urma si a reusit sa stabileasca niste limite; nu prea clare de inceput, dar venea singur la monitorizarea din a doua luna. Era totusi un succes pentru care l-am felicitat(cand a venit singur, normal)!
A slabit pana la urma, in prima faza vreo 8 kg. Era incantata mai mult maica-sa decat el!
Partea buna a situatiei era ca si-au dat seama amandoi, ca tratamentul pentru hipertensiune era de prisos. Odata ce-si detoxifiase corpul dupa o luna de zile, cu alimentele si retetele prescrise de mine, slabise si simtea o energie mai buna, iar organismul lui o luase inaintea entuziasmului lui. Se vindeca singur daca avea instrumentele necesare!
Eu stiam asta, dar trebuia sa se convinga si el.
Dupa 8 luni slabise aproape 50 de kg si era suficient.
I-am spus acest lucru dar mi-a spus ca vrea sa-si lucreze masa musculara si nu stie cum pentru ca a ajuns prea obsedat de sport si nu mai avea energie. Facea sala in fiecare zi si ii explicasem ca nu e chiar normal sa treci de la o extrema la cealalta intr-un timp asa de scurt si era bine sa ai niste informatii ca sa nu te imbolnavesti in extrema asta. Dar era asa incantat de el si de felul cum arata incat nu aveam cum s-o scot la capat.
I-am facut o dieta pentru sportivi in care i-am aratat importanta hranirii musculaturii, suplimentarea efortului.
In sfarsit, e un happy end si eu sunt bucuroasa sa povestesc aceasta provocare de cate ori am ocazia…