Simona Timofte

Menopause and diet

Menopause and diet

Multe cliente care vin la cabinet sunt speriate de momentul menopauzei si de modificarile care survin, dar la fel de multe femei sunt si cele care nu constientizeaza cu ce vine la pachet instalarea acestei etape din viata lor.

Acestea din urma se bucura doar ca au scapat de menstruatie si de toate grijile ce tineau de momentul respectiv : crampe, dureri, metoda calendarului, bani pe tampoane etc .

Inainte de a se instala menopauza (lipsa menstrei sau menstruatiei timp de un an), exista de obicei o perioada de pregatire a corpului pentru menopauza numita premenopauza sau perimenopauza.

Sa fac o introducere la ceea ce se intampla la premenopauza: incepe sa scada productia de  hormoni sexuali feminini(progesteron si estrogen) si astfel incep foarte multe modificari in corp.

Estrogenul cu toti derivatii lui are o actiune asupra intregului corp iar progesteronul echilibreaza actiunea estrogenului , a tiroidei , a libidoului, a zaharului din sange, a starii de spirit etc. De aceea, mai multe femei descopera ca au probleme cu tiroida in perioada instalarii menopauzei, tot aici am observat inceputul diabetului tip II cu obezitatea la pachet, depresii si infectiile urinare datorata uscaciunii vaginale..

menopauza

Si sa nu vorbim din experienta altora am sa vorbesc din experienta mea:

Eram sigura ca trecand de varsta de 40 de ani, o sa ajung  si acel moment de bufeuri si schimbari de dispozitie. (Speram sa scap doar cu astea sau, sa nu le am chiar deloc. Ce naiva eram!) Eram chiar speriata si devenise un fel de bau-bau pentru mine. Citisem tot ce se poate citi, si exact cum se spune, cu cat esti mai informat din muuulte surse, cu atat mai mult intri in panica si nu stii pe ce sa pui mana, cum sa prevezi sau sa amani momentul.

Eram intr-o seara linistita , acasa la televizor, cand au inceput niste calduri de pe spate pana in cap. Am inceput sa reiau tot ce facusem in ziua aia in speranta ca facusem ceva gresit cu mancarea sau cu sportul. Nu era nici o sansa sa vina scaparea de acolo. As fi vrut sa ma mint cumva dar nu mai puteam de frica “bau-bau”-lui. Erau foarte ciudate pentru mine acele calduri pentru ca imi cunosteam corpul si mi-l ascultam cu mare strictete si disciplina. Aplicam maxima,, corpul sa-ti fie un templu” , deci chiar aveam grija ce beau, ce mananc, ce simt organic.. Am incercat sa nu iau prea tare in seama aceste calduri, in speranta ca nu este ceea ce credeam undeva in interiorul meu ca este de fapt.

Noaptea s-au repetat, trezindu-ma din somn. Nici n-am mai putut sa dorm de groaza si de grija ca va trebui sa-mi fac de dimineata un plan de bataie. Ma luam la tranta cu menopauza!

Fiind o luptatoare de felul meu, mi-am spus ca si asta este o lupta pe care am s-o castig. Macar pana la 55 de ani. Zis si facut: A doua zi am inceput informarea mai aprofundata a plantelor si suplimentelor care sa ma ajute in functie de hormonul deficient.

Pentru ca putea fi ori estrogenul, ori progesteronul. Dupa mai multe zile pline de bufeuri stresante din ce in ce mai tare, am stabilit hormonul deficient ca fiind progesteronul in functie de cateva simptome pe care deja le aveam de cateva saptamani dar ,,m-am facut ca ploua’’si nu le bagasem in seama: schimbarile de dispozitie frecvente, ciclul menstrual devenit neregulat (ciclul meu era foarte regulat si disciplinat: venea la 28 de zile fix J). Si din cauza ca acesti doi hormoni se completeaza, scazand progesteronul aveam in exces estrogenul, acestuia presupuneam ca-i datoram sanii durerosi(mai durerosi decat de obicei), cresterea in talie (ceea ce nu concepeam pentru ca mancam mai putin ca inainte de 40 de ani si faceam mai mult sport), durerile dinainte de menstruatie mult mai accentuate , durerile articulare, infectiile urinare…

Am studiat piata de suplimente si mi-am propus sa incep cu omega 3 din uleiul de primula (Evening primrose). Am luat aceste capsule cel putin 5 ani. Nu eram foarte convinsa de eficacitatea lor din cauza faptului ca eu foloseam omega 3 din alimente de mult timp si aveam in continuare bufeuri. Nu la aceeasi dimensiune, dar le aveam si acest lucru imi spunea clar , imi tipa efectiv in urechi: ,,nu ai destui hormoni!! O sa te faci cat o vaca!! O sa arati la corp ca barbatii, o sa fi android !! O sa faci osteoporoza!! O sa ai dureri articulare toata viata!! N-o sa mai ai chef de sex, o sa fii frigida! O sa fii o baba frigida, cu corp de barbat si 7 pisici in jurul tau! N-o sa mai dormi niciodata un somn adevarat!! O sa ajungi o depresiva care urineaza pe ea!! Etc…

Da, asa este.

Corpul si psihicul sunt afectate pe mai multe planuri de deficienta hormonilor. Pe masura ce a trecut timpul incepeam sa nu ma mai recunosc. Nu mai eram eu ceea care ma stiam: plina de viata, cu o sanatate de fier, cu un somn sanatos… Devenisem irascibila din orice, ma dureau articulatiile, eram confuza aproape tot timpul, nu mi se limpezea mintea cu nimic, sa nu mai vorbim de libidou… Iar cei cativa cetimetrii in talie ma faceau sa devin depresiva. .

Hotarat lucru, nu ajungea doar uleiul de primula.

Am inceput sa iau ,,progesteronul” din plante: Mielareaua sau Vitex. Luam cam 2 capsule pe zi, pe langa uleiul de primula si calciu cu magneziu si colagen. A mers vreo doi ani in care am inceput sa ma limpezesc si la cap. Apoi au reinceput  bufeurile. La scara mica, intr-adevar, dar erau acolo… Era frustrant. Au trecut cativa ani pana am reusit sa-mi dau seama ca aceasta schema pe care mi-am personalizat-o avea sa aiba efect in decursul mai multor luni cu schimbarile de rigoare, in functie de ceea ce simteam in corpul meu. Cu timpul mi-am suplimentat si estrogenul cu Black Cohosh (Cimicifuga Racemosa) si ulei esential de salvie(singurul cu care am scapat cu adevarat de bufeuri) si am folosit cativa ani si un amestec de plante incapsulate de la firma romaneasca Herbagetica: Venus Zen Forte. Mai folosesc si acum dar nu tot anul. Am ramas in principiu pe Vitex , tinctura de salvie si suplimente de calciu cu collagen. Cu perioade scurte de detoxifiere , cu ceaiuri si suplimente naturiste.

Acum cred ca stiti la ce ajung majoritatea femeilor care n-au grija de sistemul hormonal: osteoporoza, dureri articulare, obezitate, boli cardiovasculare, infectii urinare, lipsa dorinta sex… Probabil ca nu toate femeile sunt asa de afectate, dar nici nu poti neglija efectele lipsei hormonilor din sistemul nostru, pe termen lung.

en_USEnglish