Nutritionist copii Focsani

Stresul, insatisfactia si kilogramele in plus

Nutritionist copii, Manuela Vasiliu

Un stres care nu ar trebui sa existe

nutritionist copii Focsani

Ce este obezitatea?

Obezitatea nu reprezintă doar o problemă estetica, ci în primul rând o tulburare de nutriție, care se caracterizează prin sporirea greutății corporale mult peste greutatea ideală, cu multiple consecințe asupra stării de sănătate, de obicei, datorită unui stil de viață sedentar și a unei alimentații incorecte. Obezitatea este adesea asociată cu moartea prematură și constituie un important factor de risc pentru bolile cronice majore. Supraponderabiltatea și obezitatea se dezvoltă în general în contextul a ceea ce astazi numim – Sindromul Metabolic.

Sindormul metabolic = gruparea de tulburări metabolice care include: diabetul, intoleranța la glucoză, dislipidemia( ficat gras) , hiperinsulinemia, hipertensiunea, ateroscleroza, obezitatea viscerală.

Acest sindrom denumit și sindromul X, sindromul rezistenței la insulină, sindromul hipertensiunii sau sindromul excesului de catecolamine. Cele mai importante catecolamine sunt: dopamina, adrenalina și noradrenalina. În cazul în care rezervele adipoase din regiunea abdominală și viscerală sunt foarte mari, există un risc crescut de sindrom metabolic.

În contextul actual, obezitatea a devenit o afecțiune atât de comună incât nu mai sperie pe nimeni. Ceea ce este cu adevărat îngrijorator, este că ne-am obișnuit atât cu boala cât și cu medicamentele care se presupun că tratează această boală. Dacă ne gândim la teoria că, organismul tinde spre echilibru și către menținerea greutății, de ce se întamplă contrariul?

Acest articol prezintă pe scurt legătura dintre obezitate și stresul cotidian dar și despre micile insatisfacții personale.

Care este legătura dintre stres și obezitate? Stresul chiar îngrașă?

Centrii de reglare a masei corporale sunt reprezentați de hipotalamus și de centrii subordonați pentru “sațietate”(nucleul paraventricular) și “foame”( hipotalamusul lateral).

Leptina ( hormonul sațietății), comunică hipotalamusului mesaje aferente privind amploarea depozitelor de lipide.

Hipotalamusul reacționează la stres comandând eliberarea unui hormon numit cortizol( hormonul stresului) secretat de glandele suprarenale. Rolul acestui hormon, este de a ne proteja atunci când viața ne este pusă în pericol. Tot acest hormon redirecționează și resursele corpului, îndepărtându-le de preocupările pe termen lung, inhibând creșterea, refacerea, reproducerea, digestia și reacțiile sistemului imunitar. Nivelul acestuia crește întotdeauna atunci când ești supus unui stres fizic sau de natură psihologică.

Răspunsurile la stres includ activarea sistemului nervos simpatic și stimularea eliberării epinefrinei și cortizolului. Acești hormoni pot, pe termen lung, să reducă sensibilitatea la insulină.

Cortizolul poate favoriza, de asemenea, dezvoltarea obezității centrale.

La persoanele sănătoase, stresul mental mărește frecvența cardiacă dar în același timp scade rezistența vasculară la nivelul mușchilor scheletici. Aceasta determină o creștere moderată a tensiunii arteriale și o creștere accentuată a eliminării glucozei mediate de insulină.

Antropologic, se spune, că o persoană este obeză atunci când masa grasa este cu 25% mai mare decât ceea ce este considerat normal, în funcție de vârsta și sex. În ziua de azi, se cunoaște deja că greutatea totală nu este o valoare obiectivă pentru a clasifica o persoană.
Este relevantă valoarea masei grase.

Indicele de masa corporala(BMI) este o mărime destul de utilizată și reprezintă raportul dintre masa exprimată în kilograme și inălțimea în m2.

  • Exemplu: 80Kg/165cm*165cm= 80/2,7225= 29,38
  • IMC sub 18,5- SUBPONDERAL– risc pentru sanatate ridicat;
  • IMC :18,5-24,9 – NORMAL – risc pentru sanatate minim/scazut;
  • IMC : 25-29,9– SUPRAPONDERAL – risc pentru sanatate: scazut/moderat;
  • IMC : 30-34,9– OBEZITATE – risc pentru sanatate: moderat/ridicat. Acesta este un semn de avertisment- schimbă-ți stilul de viață acum!
  • IMC: 35-39,5– OBEZITATE GRADUL II – risc pentru sănătate ridicat. Greutatea afectează starea de sănătate.
  • IMC peste 40– OBEZITATE MORBIDĂ – Risc pentru sănătate ridicat. Greutatea iți afectează în mod radical sănătatea. Scapă de surplusul de greutate.

Aceste valori și indicatii sunt valabile pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, barbati si femei.IMC -ul se calculeaza măcar odată la 3 luni.

Cum poate contribui stresul și nemulțumirea la obezitate?

nutritionist copii Focsani

La nivel psihologic, obezitatea poate schimba complet viața unei persoane prin reducerea stimei de sine, depresie, izolare. În plus față de efectele metabolice, stresul poate afecta, de asemenea, pofta de mancare și preferința dietetică.

Aceste efecte nu sunt consecvente – mulți oameni declară că tind să câștige în greutate atunci când sunt stresați, în timp ce alții simt pierderea apetitului. Un alt factor este greutatea pre-existentă: barbații și femeile supraponderale sau la limitele superioare ale greutății “normale” au mai multe șanse de a caștiga greutate ca raspuns la stres decât cei care au o greutate mai mică.

Se pare că preferințele comune pentru cei care resimt stresul sunt alimentele bogate in grăsimi și zahăr.

Indivizii asociază dulcele cu o recompensă și atunci intervine mâncatul emoțional care nu are la bază senzația de foame ci problema emoțională.

Printr-un astfel de comportament suntem subconștient, in căutare de confort psihic sau plăcere din alimente. Mâncatul emoțional poate duce la mâncatul compulsiv care este alt subtip al mâncatului emoțional. Iar când mâncatul emoțional este scăpat de sub control, vorbim de tulburare de alimentație.

Mâncarea poate avea o infinitate de simboluri, este grija și datoria fiecăruia să și le identifice pe ale sale. Dacă există ceva mai puternic decât rațiunea, acel ceva se numeste SUBCONȘTIENT. El generează startul alegerilor și dorințelor noastre in viață.

Reomandari !

  • Nu putem ințelege problemele noastre de apetit și alimentație pănă nu analizăm factorii esențiali care au condus la dereglările de sănătate prezente.
  • Recomand in primul rand un jurnal personal, de alimentație în care puteți include câteva întrebări  pentru a vă creiona un autoportret in relația cu mâncarea.
  • Care este momentul zilei când imi place să mănânc?
  • Ce silueta am si cum mă percep in raport cu ceilalti?
  • Este senzație de foame fizică sau de plictiseală?
  • Care este relația cu mâncarea in perioadele dificile din viața mea?
  • Care este relația cu mâncarea  in perioadele fericite din viața mea?

Identificarea problemei este primul pas in rezolvarea ei, indiferent de natura acesteia. O alta recomandare  este stabilirea unui obiectiv !

  • Obiectivul sa fie clar, simplu și bine definit. Un obiectiv general( exemplu, Vreau sa slăbesc!) nu ajută pe nimeni pentru că și îndeplinirea lui va fi tot generală.
  • Un obiectiv clar determină direcții clare de acțiune. Dacă știi unde vrei să ajungi, vei defini mult mai ușor un plan de acțiune și modul de implementare pentru realizarea lui.
  • Cere ajutor și sprijin din partea unui specialist in nutriție atunci când te simți depășit și alege un program personalizat alimentar care să se potrivească stilului tău de viață.https://nutrymanu.ro/servicii/mindfulness-si-echilibru-prin-alimentatie/

Indiferent de natura stresului, nimeni nu se ingrașă de la AER sau APĂ! 

  • Factorii psihologici joacă un rol foarte important, emoțiile, frustrările, nemulțumirile, grijile declanșează fenomene compensatorii care ne fac sa mâncăm. Oboseala și lipsa de somn pot fi și ele compensate cu mâncarea.
  • Stresul social, faptul că nu sunt validate eforturile la locul de munca sau acasă, presiunea targetului, exigențele, perfecționismul și dorința de “mai bine” produc ingrașarea prin mecanisme hormonale greu de echilibrat.

Pentru că nimeni nu ne poata da soluția din exterior, trebuie să ne ocupăm personal de noi, să analizăm fiecare parte a vieții noastre, cu sinceritate și deschidere către schimbare a stilului de viață și nu doar printr-o dietă copiată dintr-o carte sau de pe internet. Obiectivul nu ar trebui sa fie doar slăbitul ci mai degraba schimbarea atitudinii cu mâncarea, practicarea unei activități fizice regulate, regăsirea stimei de sine și a sentimentului de implinire.

In etapa urmatoare, e nevoie de ordine, claritate, alimentație conștientă in stilul de viață ales.

Nutritionist: Manuela Vasiliu
en_USEnglish